中央研究院 資訊科學研究所

研究概況

友善列印

2007 重要研究成果

電腦與通訊實驗室

IDN Server Proxy Architecture for Internationalized Domain Name Resolution and Experiences with Providing Web Services

ACM Transactions on Internet Technology 6 (2006): 1-19.

林正偉 [1]、 何建明 [2]、 曾黎明 [3]、 賴飛羆 [4]

作者所屬單位
  • [1] 東海大學資訊管理學系
  • [2] 中央研究院資訊科學研究所
  • [3] 中央大學資訊工程學系
  • [4] 臺灣大學資訊工程學系

域名系統(DNS)是Internet的重要元件,提供域名解析服務,協助網路軟體找到主機的網路位址。傳統的域名系統不支援多國語文域名。1999年起,陸續有廠商推出多國語文域名服務。個別廠商的多國語文域名技術如果無法相容,可能造成使用者的系統不正常運作,甚至影響到其他的使用者。我們一方面研究這些問題,一方面積極參與IETF國際化域名標準IDNA的制定。本論文提出伺服器端域名解析代理架構,在不更改現有軟體的前提下,提供國際化域名解析服務。我們在中研院資訊所建置以這個架構實作出來的Octopus國際化域名解析系統,更深入的探討在現有的網路軟體上使用國際化域名時可能發生的問題,發展現階段可行的解決方案,提供軟體廠商實作符合IDNA架構的網路軟體時參考。

多媒體網路與系統實驗室

Quantifying Skype User Satisfaction

Proceedings of ACM SIGCOMM 2006 (Computer Communication Review, No. 4, Vol. 36), pp. 399--410, Oct., 2006.

陳寬達 [1,2]、 黃俊穎 [2]、 黃寶儀 [2,3]、 雷欽隆 [2,3]

作者所屬單位
  • [1] 中央研究院資訊科學研究所
  • [2] 臺灣大學電機工程學系
  • [3] 臺灣大學網路多媒體研究所

本篇論文提出一個毋需進行問卷,即可「測量」使用者滿意度的方法。大抵上是以使用者的通話時間為主,再以使用者之間的對話互動程度為輔證,來證明,在巨觀上,使用者對於通話品質的滿意度某種程度上可由通話時間來推論。我們分析在Internet觀察到的Skype通話資料,經由統計分析證明我們的假設。我們同時提出可在通話同時計算使用者滿意度的方法,此方法可進一步讓VoIP軟體即時調整它的運作(例如選擇更好的路徑),來提供更好的服務品質。
我們所提出的Skype使用者滿意度指標,特色是十分容易計算(參數容易獲得,計算複雜度極低),因此可以在程式運行時即時運算、使用。這是第一個擁有此特性的VoIP使用者滿意度指標。

多媒體處理與應用

Visual Salience-Guided Mesh Decomposition

Hsueh-Yi Sean Lin [1,2], Hong-Yuan Mark Liao [1], and Ja-Chen Lin [2]

作者所屬單位
  • [1] Institute of Information Science, Academia Sinica
  • [2] Department of Computer Science, National Chiao-Tung University

Generally, decomposition is a leverage to obtain the componential representation from a whole. After the decomposition step is executed, the decomposed components can be individually selected, grouped, and analyzed based on the properties of interest. According to Hoffman and Singh’s theory [1], there are at least three factors that determine the salience of a part: the protrusion, the boundary strength, and the relative size. However, the quantitative definitions for part salience proposed by Hoffman and Singh [1] were made under the assumption that a part and its boundary are found in advance. In this paper, we propose a new 3D mesh decomposition scheme that incorporates the psychological theory of visual salience, in such a way that the mesh decomposition process is as close as possible to the human visual perception mechanism.

檢視全文